A kén (S) fontos tápelem a növényi fehérjék előállítsa szempontjából. Nemcsak a klorofillképződésre van hatással, hanem a gyökérfejlődésre is. De hogyan lehet felismerni a kénhiányt, mi okozza, mik a következményei, és végül, de nem utolsó sorban hogyan lehet megelőzni?
A kén fontos szerepet játszik a növények növekedésében. Számos fehérje előállításához kénre és nitrogénre egyaránt szükség van. Bármelyiknek a hiánya bizonyítottan negatívan befolyásolja a fehérjék mennyiségét, és ezáltal a kultúra fejlődését. Ennek az az oka, hogy a fehérjék szükségesek a klorofillképződéshez, ami viszont létfontosságú a fotoszintézis működéséhez. Emellett a kén serkenti a gyökérfejlődést, az illatanyagok képződését, és pozitív hatással van a növények egészségére.
A kénhiánynak különböző okai lehetnek:
A kén alacsony koncentrációja negatív hatással lehet a növények klorofillszintjére és erőnlétére. A kénhiány felismerhető a levelek sárgászöld elszíneződéséről, ami gyakran az idősebb leveleken jelentkezik először. Emellett általánosan visszaeshet a fejlődés, ami negatívan befolyásolja a növények ellenálló-képességét, és így fogékonyabbak lesznek a betegségekre, amelyek súlyosabban károsíthatják őket.
A talaj kéntartalma általában alacsony, emiatt nem tudnak elegendő ként felvenni a növények. Tápoldatozással több ként lehet kijuttatni a növényeknek. Egy másik lehetőség a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintjének csökkentése mész hozzáadásával.
Nemcsak kénhiány, de kénfelesleg is kialakulhat. A hiányhoz hasonlóan a kén túlzott jelenlétét is fontos megelőzni, mivel hozzájárul a víz sókoncentrációjának megnövekedéséhez, ami hátráltatja a növények fejlődését. A kénfelesleg miatt a növények színe is sötétebb lehet.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.